2020-08-17

Duże straty producentów z powodu suchej zgnilizny wierzchołkowej owoców

Pomidory malinowe wykazują większą wrażliwość na występowanie suchej zgnilizny wierzchołkowej owoców, a zmieniający się klimat sprzyja tej chorobie fizjologicznej. Coraz częściej zdażają się lata, kiedy już od początku czerwca producenci zmagają się z suchą zgnilizną. Bywają lata, kiedy w trakcie letnich miesięcy, nawet kilka gron nie nadaje się do sprzedaży i zysk z całorocznej produkcji jest bezpowrotnie tracony w krótkim czasie.

Rozwiązaniem na te problemy jest odmiana Maluno, na której nawet podczas długotrwałych upałów trudno znaleźć owoc z suchą zgnilizną wierzchołkową. Maluno jest pod tym względem najlepszą odmianą malinową, a często jest lepsza od odmian czerwonych, z reguły bardzo odpornych na ta chorobę.

Bardzo wysoki całkowity plon handlowy wynika w dużej części z braku owoców z suchą zgnilizną wierzchołkową. Plon przekłada się na końcową, wysoką opłacalność. Nie bez znaczenia jest też łatwość prowadzenia uprawy, nie trzeba się już martwić czy będzie upalny sezon i kiedy przygotować rośliny do upałów.