Okiem eksperta – komentarz tygodnia (tydzień 16, 19.04.2019
Pogoda w ostatnim czasie zaczęła nieco pomagać ogrodnikom. Słoneczne dni i stosunkowo chłodne noce pozwalają na prawidłowy przebieg temperatur w szklarni, co od razu można zauważyć na roślinach. Wierzchołki roślin znacznie się wzmocniły a grona zaczęły kształtować się w prawidłowy sposób. Niestety wcześniejsze perypetie pogodowe i niedobór światła sprawiły, że na rynku mamy sporo drobnego pomidora, za którego uzyskujemy znacznie niższe ceny. Ciekawą alternatywą jest odmiana Maluno pomidor z segmentu odmian malinowych. Duży udział w plonie stanowi rozmiar BBB a nawet większy. Okazje się, że jest on szczególnie poszukiwany zwłaszcza na eksport ze względu na duży atrakcyjny owoc oraz doskonałą trwałość po zbiorczą, co umożliwia jego bezpieczny transport na duże odległości.
W szklarniach w ostatnim czasie nieco zmniejszyła się presja chorób grzybowych a także nieco rzadziej słyszy się o dużych pojawach szkodników takich jak Skośnik pomidorowy, Przędziorek czy Mączlik szklarniowy. Zainteresowanie większości ogrodników skierowane zostały na nowy wirus, którego występowanie zaobserwowano w Europie zachodniej. O wirusie ToBRFV krąży w środowisku ogrodniczym wiele plotek i niedomówień. Pewne natomiast jest to, że należy zachować szczególną ostrożność i wprowadzić wysokie standardy higieny w szklarniach.
Ceny pomidorów utrzymują się na dobrym poziomie wielu producentów zdecydowało się na zbiór pomidorów nawet lekko przełamanych czerwienią. Ze względu na nadchodzące święta a następnie długi weekend majowy ogrodnicy obawiają się, że może nastąpić pewna stagnacja w popycie na rynku produktów świeżych. Każdy chce wykorzystać hossę cenową, która zapewne nie potrwa długo. Ceny za pomidora malinowego kształtowały się na poziomie około 60 zł za karton 6 kilogramowy w rozmiarze BBB. Pomidor czerwony natomiast plasował się na poziomie około 40 zł za karton 6 kilogramowy w rozmiarze BBB,
Informacje z ostatnich chwil mówią odpowiednio o 40zł za pomidora malinowego oraz 25zł za pomidora czerwonego.
Zespół Tomato Academy
Fot. Maluno 19.04.2019